Influenzanet is a system to monitor the activity of influenza-like-illness (ILI) with the aid of volunteers via the internet

http://www.influenzanet.eu/

Epiwork Logo
Developing the framework for an epidemic forecast infrastructure.
http://www.epiwork.eu/

The Seventh Framework Programme (FP7) bundles all research-related EU initiatives.

7th Framework Logo
Participating countries and volunteers:

The Netherlands 12124
Belgium 3975
Portugal 2009
Italy 4605
Great Britain 9081
Sweden 6703
Austria 534
Switzerland 150
France 5685
Spain 1003
Ireland 348
Denmark 2748
InfluenzaNet is a system to monitor the activity of influenza-like-illness (ILI) with the aid of volunteers via the internet. It has been operational in The Netherlands and Belgium (2003-2017), Portugal (since 2005) and Italy (since 2008), and the current objective is to implement InfluenzaNet in more European countries.

In contrast with the traditional system of sentinel networks of mainly primary care physicians coordinated by the European Influenza Surveillance Scheme (EISS), InfluenzaNet obtains its data directly from the population. This creates a fast and flexible monitoring system whose uniformity allows for direct comparison of ILI rates between countries.

Any resident of a country where InfluenzaNet is implemented can participate by completing an online application form, which contains various medical, geographic and behavioural questions. Participants are reminded weekly to report any symptoms they have experienced since their last visit. The incidence of ILI is determined on the basis of a uniform case definition.

Hide this information

Hoe verliep de griep in 2014 - 2015

De Grote Griepmeting voorspelde een zwaarder griepseizoen dan vorige winter. Reden daarvoor was dat van het subtype influenza A(H3N2) 'afstammingswolken' rondwaarden. De griepprik bood daartegen weinig bescherming. Het werd de langstdurende griepepidemie ooit gemeten. Bijna 2 miljoen mensen kregen last van griepachtige klachten. Ongeveer tienduizend mensen werden opgenomen in het ziekenhuis voor complicaties van griep, zoals longontsteking. Tijdens de epidemie stierven er 8.600 mensen meer dan gemiddeld in dezelfde periode. Deze oversterfte hangt waarschijnlijk samen met de griep.


Mogelijk zwaar griepseizoen op komst

15 december 2015 - Er is nog weinig griep in Nederland en België. Toch houdt de Grote Griepmeting rekening met een zwaarder griepseizoen dan vorige winter.

De website, die griep en verkoudheid in kaart brengt met de hulp van vijftienduizend vrijwilligers, baseert zich op waarnemingen in de Verenigde Staten, waar de griep al epidemische vormen begint aan te nemen.

Zo waarschuwt het Amerikaanse CDC (Centers for Disease Control and Prevention) dat een nieuw griepvirus van het type influenza A/H3N2 rondwaart waartegen de griepprik weinig bescherming biedt. Dit virus ziet er net iets anders uit dan de H3N2-stammen die we op dit moment kennen. Aanvankelijk kwam het nieuwe virus incidenteel voor. Maar nu blijkt dat het de overhand heeft genomen. In iets meer dan de helft van de ziektegevallen gaat het om het nieuwe virus.

Lees meer


Griep in het land

17 december 2014 - Er is sprake van een griepepidemie. Weliswaar ziet de Grote Griepmeting voornamelijk griepachtige ziektebeelden in het westen en zuiden van Nederland en in het westen van Vlaanderen, maar ook landelijk is het aantal griepachtige ziektebeelden reeds hoger dan de door ons gehanteerde epidemische grenswaarde (350 per 100.000).

Lees meer


Griep breidt zich uit

23 december 2014 - De griepepidemie, waarover we vorige week reeds berichtten, breidt zich flink uit. Dat blijkt uit de gezondheidsgegevens die worden doorgegeven door ruim vijftienduizend vrijwilligers van de Grote Griepmeting in Nederland en Vlaanderen. De griepepidemie doet zich dit jaar zeer vroeg voor in het seizoen. Alleen in 2009 (pandemie van Mexicaanse griep) en in 2003 (met het destijds nieuwe A/Fujian/411/02/H3N2-virus) zag de Grote Griepmeting een eerdere stijging van het aantal griepgevallen.

Lees meer


In het nieuwe jaar meer griep

5 januari 2015 - Nu de kerstvakantie voorbij is, kan de griep zich verder uitbreiden. Dat verwacht de Grote Griepmeting, de website die sinds 2003 griep en verkoudheid in kaart brengt met de hulp van zestienduizend vrijwilligers. 

Griep wordt voornamelijk via kinderen verspreid. Tijdens de schoolperiode zijn soms hele klassen ziek. Kinderen steken hun ouders aan, en die nemen het op hun beurt weer mee naar het werk. Samenlevingsverbanden zonder kinderen krijgen doorgaans iets minder griep. Ook jongere senioren zijn normaal gesproken minder griepgevoelig doordat zij tijdens hun leven enige immuniteit hebben opgebouwd door natuurlijke infectie en/of regelmatig de griepprik halen.

Lees meer


Griep houdt aan

13 januari 2015 - De griep houdt aan. Voor de vijfde achtereenvolgende week was er sprake van een epidemie, zo blijkt uit de rapportages van ruim zestienduizend vrijwilligers die deelnemen aan de Grote Griepmeting. Alleen tijdens de kerstvakantie was er een tijdelijk dip in het aantal griepachtige ziektebeelden.

Lees meer


Griep neemt iets af

19 januari 2015 - De griepepidemie duurt voort. In sommige delen van Nederland zagen we dat de griep zich afgelopen week iets matigde. In Vlaanderen was de situatie wel verhoogd. Of de griep verder afneemt of hierna weer opvlamt, is uiteraard niet te voorspellen. De griep begon dit seizoen in Nederland, Engeland, Portugal en Zweden en is nu bezig zich verder door Europa te verspreiden.

Lees meer


Meer dan 150.000 griepgevallen

22 januari 2015 – Vorige week vertoonden meer dan honderdvijftigduizend mensen in Nederland en Vlaanderen een influenza-achtige ziektebeeld. Uit de cijfers van De Grote Griepmeting zijn 108.000 grieppatiënten af te leiden voor Nederland en 45.000 voor Vlaanderen.

Lees meer


Griep neemt in hevigheid toe

26 januari 2015 - Het aantal griepachtige ziektebeelden in Nederland neemt sterk toe. Gebaseerd op wekelijkse rapportages van symptomen door Nederlandse deelnemers aan de Grote Griepmeting, waren er in heel Nederland in week 3 van dit jaar zo’n 109.000 griepgevallen, en steeg afgelopen week dat aantal tot 140.000. Tellen we alle weken bij elkaar op, dan mat de Grote Griepmeting sinds begin november vorig jaar in totaal al 940.000 griepgevallen. Dat aantal kan nog beduidend hoger zijn doordat zeer veel kinderen nu ziek thuis liggen en in verhouding maar weinigen van hen nu meedoen aan de meting.

Lees meer


Griep neemt nog verder toe

2 februari 2015 - Weinig opwekkend nieuws. De griep is afgelopen week nog iets verder toegenomen. Registreerde de Grote Griepmeting in de vierde week van dit jaar 136.000 griepgevallen in Nederland, afgelopen week steeg het aantal nieuwe griepgevallen tot 147.000. Sinds begin november hebben nu al 1,1 miljoen Nederlanders last gehad van een influenza-achtig ziektebeeld.

Lees meer


Tweede griepgolf op komst?

5 februari 2015 - Het European Centre for Diseae Prevention and Control (ECDC) signaleert dat er lijnen B-griep rondwaren die niet matchen met de B/Yamataga die in de griepprik was opgenomen. Er is dus een kans dat na de huidige, door de A(H3N2) veroorzaakte epidemie nog een tweede griepgolf de kop op kan steken, die dan door de B-griep wordt veroorzaakt. Een dergelijk patroon van een golf B-griep na een eerste epidemie van A-griep is ook in sommige voorgaande seizoenen waargenomen.

Lees meer


Ruim 11 miljoen verkoudheidsgevallen

7 februari 2015 - Van 1 november 2014 en met 1 februari 2015 registreerden we maar liefst 11,2 miljoen verkoudheidsgevallen naast 1,1 miljoen gevallen van griep. Dat enorme aantal verkoudheden is niet verwonderlijk. Er zijn maar weinig mensen die aan verkoudheid ontsnappen.

Lees meer


Griep in Nederland iets afgenomen. Wel behoorlijke daling in Vlaanderen.

9 februari 2015 - Het aantal griepachtige ziektebeelden in Nederland is vorige week met 7,5% afgenomen. Week 5: 140.500 gevallen, afgelopen week  (2 t/m 8 februari) 131.500. Het aantal gevallen in Vlaanderen is wel behoorlijk gedaald: van 75.000 gevallen in week 5, naar 60.000 in week 6.

Lees meer


Carnavalsgriep

14 februari 2015 - Morgen begint carnaval. Met voor de feestvierders dagen van haarpijn, maar ook verhoogde kans om verkouden te worden of zelfs met griep te worden aangehoest.

Lees meer


Griep golft heen en weer

16 februari 2015 - Het aantal griepachtige ziektebeelden in Nederland is vorige week nagenoeg gelijk gebleven. In Vlaanderen nam het aantal griepgevallen afgelopen week toe met 26%.

Lees meer


Nog steeds geen einde aan de griep

23 februari 2015 - Uit de cijfers van de Grote Griepmeting is op te maken dat er nog steeds geen einde is gekomen aan de griep. Waren we vorige week hoopvol voor Nederland en pessimistisch voor Vlaanderen, dit keer lijken de rollen omgedraaid: een stijging van het aantal griepgevallen voor Nederland en een behoorlijke daling voor Vlaanderen.

Lees meer


Het grote verschil

26 februari 2015 - We hebben hier wel eens eerder gewezen op het verschil tussen het aantal griepachtige ziektebeelden dat door het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg NIVEL wordt gerapporteerd in vergelijking tot dat van de Grote Griepmeting. Een vergelijking tussen beide systemen.

Lees meer


Griep nog niet het land uit

19 maart 2015 – De griep is nog niet het land uit. Zowel in Nederland als Vlaanderen heerst nog een epidemie.

Lees meer

Archief: submenu