Influenzanet is a system to monitor the activity of influenza-like-illness (ILI) with the aid of volunteers via the internet

http://www.influenzanet.eu/

Epiwork Logo
Developing the framework for an epidemic forecast infrastructure.
http://www.epiwork.eu/

The Seventh Framework Programme (FP7) bundles all research-related EU initiatives.

7th Framework Logo
Participating countries and volunteers:

The Netherlands 12231
Belgium 3991
Portugal 2123
Italy 4653
Great Britain 9706
Sweden 6703
Austria 548
Switzerland 156
France 5959
Spain 1006
Ireland 351
Denmark 2875
InfluenzaNet is a system to monitor the activity of influenza-like-illness (ILI) with the aid of volunteers via the internet. It has been operational in The Netherlands and Belgium (2003-2017), Portugal (since 2005) and Italy (since 2008), and the current objective is to implement InfluenzaNet in more European countries.

In contrast with the traditional system of sentinel networks of mainly primary care physicians coordinated by the European Influenza Surveillance Scheme (EISS), InfluenzaNet obtains its data directly from the population. This creates a fast and flexible monitoring system whose uniformity allows for direct comparison of ILI rates between countries.

Any resident of a country where InfluenzaNet is implemented can participate by completing an online application form, which contains various medical, geographic and behavioural questions. Participants are reminded weekly to report any symptoms they have experienced since their last visit. The incidence of ILI is determined on the basis of a uniform case definition.

Hide this information

Over ons

De Grote Griepmeting is in 2003 gestart als educatief webproject met als doel om iedereen in Nederland en België te interesseren voor wetenschappelijk onderzoek door hen nauw te betrekken bij dat onderzoek en tegelijkertijd goed te informeren over verkoudheid en griep. Na meer dan zes jaar is duidelijk aangetoond dat het onderzoek met gemiddeld 31.000 griepmeters per seizoen en 150.000 unieke bezoekers per maand van grote waarde is voor het krijgen van inzicht in het verloop van de seizoensgriep en als platform voor neutrale, betrouwbare en toegankelijke informatie over deze infectieziekte.

Sinds 2003 kan iedereen zich aanmelden via internet met zijn of haar gezondheidsgegevens. Verder stellen wij eenmalig wetenschappelijk relevante vragen als: 'Hoe gaat u naar uw werk of school?', 'Heeft u de griepprik gehad ?' 'Wat is uw leeftijd?' Enz. Na aanmelding ontvangt de griepmeter elke week een nieuwsbrief met het laatste griepnieuws én een oproep om de gegevens over de afgelopen week in te vullen: gezond, grieperig of verkouden. Dat neemt zeer weinig tijd in beslag, zeker als je niet ziek bent. De meting is volstrekt anoniem en de gegevens zijn ook streng beveiligd. Behalve de aanmeldingsgegevens, e-mailadres en de eerste vier cijfers van de postcode weten wij niets van onze griepmeters. Die postcodecijfers zijn van belang voor de griepkaart van de Benelux waarop precies te zien is hoe de griep zich ontwikkelt in de Lage Landen. Dit alles gebeurt in de maanden waarin de seizoensgriep heerst, van begin november tot en met eind april. 

De Grote Griepmeting heeft de ambitie om een rol te spelen in het beperken van de verspreiding van griep. Zij wilt dat alleen doen op basis van neutrale, op degelijk wetenschappelijk onderzoek gebaseerde argumenten. Met toegankelijke én betrouwbare informatie over vaccinatie tegen de seizoensgriep willen wij zorginstellingen ondersteunen bij het motiveren van hun personeel om zich te laten vaccineren. 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ronald Smallenburg en Carl Koppeschaar via info@degrotegriepmeting.nl

De informatie in deze compacte toolkit griepvaccinatie voor gezondheidszorgpersoneel is samengesteld door de Grote Griepmeting en is gebaseerd op onafhankelijke wetenschappelijke bronnen. De toolkit wordt financieel mogelijk gemaakt door Sanofi Pasteur MSD SA/NV. 

Overname van de inhoud van deze toolkit, of delen daarvan, is toegestaan na toestemming van de organisatie van de Grote Griepmeting en op voorwaarde van bronvermelding. Dit geldt ook als u de toolkit wilt plaatsen op uw eigen website. 


©De Grote Griepmeting 2009 - 2010

Steun ons!

Luis thuis?

Luis thuis onderzoek