Influenzanet is a system to monitor the activity of influenza-like-illness (ILI) with the aid of volunteers via the internet

http://www.influenzanet.eu/

Epiwork Logo
Developing the framework for an epidemic forecast infrastructure.
http://www.epiwork.eu/

The Seventh Framework Programme (FP7) bundles all research-related EU initiatives.

7th Framework Logo
Participating countries and volunteers:

The Netherlands 12231
Belgium 3991
Portugal 2123
Italy 4653
Great Britain 9706
Sweden 6703
Austria 548
Switzerland 156
France 5959
Spain 1006
Ireland 351
Denmark 2875
InfluenzaNet is a system to monitor the activity of influenza-like-illness (ILI) with the aid of volunteers via the internet. It has been operational in The Netherlands and Belgium (2003-2017), Portugal (since 2005) and Italy (since 2008), and the current objective is to implement InfluenzaNet in more European countries.

In contrast with the traditional system of sentinel networks of mainly primary care physicians coordinated by the European Influenza Surveillance Scheme (EISS), InfluenzaNet obtains its data directly from the population. This creates a fast and flexible monitoring system whose uniformity allows for direct comparison of ILI rates between countries.

Any resident of a country where InfluenzaNet is implemented can participate by completing an online application form, which contains various medical, geographic and behavioural questions. Participants are reminded weekly to report any symptoms they have experienced since their last visit. The incidence of ILI is determined on the basis of a uniform case definition.

Hide this information

Zwak afweersysteem maakt zwangere vrouw gevoelig voor griep

Bij zwangere vrouwen verloopt griep vaak ernstiger dan bij andere gezonde volwassenen. Het griepvirus profiteert volgens Duitse wetenschappers volop van de verzwakte afweer van de moeder, die dient om het kind te beschermen. Dat schreven zij afgelopen week in het blad Cell Host and Microbe.

De afgelopen jaren is uit verschillende onderzoeken gebleken dat zwangere vrouwen vaak harder getroffen worden door griep dan andere gezonde volwassenen. In 2010, bijvoorbeeld, publiceerde de Wereldgezondheidsorganisatie een analyse van de pandemie van Mexicaanse griep in 2009. Zwangere vrouwen hadden een zeven keer hogere kans om met griepklachten in het ziekenhuis opgenomen te worden en een twee keer hogere kans om aan complicaties van griep te sterven dan andere vrouwen.

In reactie op zulk soort uitkomsten besloten viroloog Gülsah Gabriel en immunoloog Petra Clara Arck op zoek te gaan naar de biologische mechanismen erachter. Dit deden zij door te kijken naar de activatie van genen van het afweersysteem bij zwangere muizen. Waarbij sommige moedermuizen een foetus droegen die genetisch identiek was aan henzelf. En andere moedermuizen een foetus die genetisch van hen verschilde, de situatie zoals die ook bij menselijke zwangerschappen het geval is.

Afweer onderdrukt

Gabriel en Arck ontdekten verschillen in het afweersysteem tussen beide groepen muizen. Bij moedermuizen die genetisch identieke foetussen dragen, is het afweersysteem veel minder sterk onderdrukt dat bij moedermuizen waarvan de foetussen genetisch niet overeen komen.

Over het algemeen verloopt de afweerreactie in twee stappen. Eerst komt het aangeboren afweersysteem is actie. Cellen van dit systeem reageren direct door ontstekingsstimulerende stoffen (cytokinen) vrij te laten. In reactie hierop komen ook adaptieve afweercellen in actie, zoals bijvoorbeeld T-cellen. Zij kunnen de ziekteverwekker detecteren en onschadelijk maken.

Tijdens de zwangerschap zijn beide stappen van de afweerreactie geremd. De genen die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van cytokinen zijn onderdrukt. Daardoor is de eerste reactie op een binnenkomende ziekteverwekker als niet zo sterk. Daar komt bij dat ook de genen die verantwoordelijk zijn voor de activatie van T-cellen geremd zijn. Ook de tweede stap reageert tijdens de zwangerschap dus niet optimaal.

Verschillende varianten

Volgens Gabriel en Arck is dit volkomen logisch. Een foetus die genetisch gezien verschilt van zijn moeder loopt het risico om afgestoten te worden. Cellen van het afweersysteem kunnen de foetus als lichaamsvreemd bestempelen en het gevecht aangaan. Om dat te voorkomen, dus om de foetus te beschermen, werkt het afweersysteem tijdens de zwangerschap op een lager pitje. En daar maakt het griepvirus dankbaar gebruik van.

Gedurende de eerste dagen van de infectie zal een gewone afweerreactie het griepvirus indammen. Maar tijdens de zwangerschap gebeurt dat niet, of in ieder geval niet voldoende. De eerste reactie van het afweersysteem is niet sterk genoeg om het virus helemaal te stoppen en dus krijgt het virus de kans om zich verder te ontwikkelen. In de dagen die volgen, ontstaan verschillende varianten van het virus. Daarbij kunnen ook varianten zitten die een ernstige infectie veroorzaken.

Bij de zwangere muizen vonden Gabriel en Arck bijvoorbeeld varianten die de eerste afweerreactie nog verder onderdrukken. Zo krijgt het virus nog meer kans om te overleven en schade aan te richten.

Het is nog niet duidelijk of de veranderingen die bij zwangere muizen een rol spelen ook bij zwangere vrouwen aanwezig zijn. Om dat te bepalen, verzamelen Gabriel en Arck nu monsters van vrouwen die tijdens hun zwangerschap te maken kregen met griep. 

Bron: Pregnancy-related immune adaptation promotes the emergence of highly virulent H1N1 Influenza virus strains in allogenically pregnant mice